עיקרון פארטו - Pareto Principle
20% מהפעולות יביאו ל-80% מהתוצאות! באמת?
כמה פעמים כבר שמענו על עיקרון פארטו, או עיקרון ה-80/20… ואנו עדיין נופלים בזה ומתקשים ליישם…
בואו נעשה קצת סדר, נזכיר לנו במה מדובר ונצא עם קצת חומר למחשבה ותרגיל מעשי.
וילפרדו פארטו (בשמו המלא Vilfredo Federico Damaso Pareto) היה כלכלן וסוציולוג איטלקי שהבחין שכ-80% מהרכוש באיטליה היה נתון בידיהם של כ-20% מהאוכלוסייה. עיקרון פארטו, הנקרא על שמו (או חוק פארטו, חוק ה-80-20 ושמות נוספים), גורס כי עבור תוצאות רבות, 80% מההשלכות נובעות מ-20% מהגורמים.
בואו ניתן כמה רעיונות ודוגמאות כדי להמחיש איפה זה יכול לפגוש אותנו ביום יום:
* 80% מההחלטות יתקבלו ב-20% מהפגישות
* 80% מהעבודה תעשה ב-20% מהזמן או על ידי 20% מהאנשים
* 80% מההכנסות יגיעו מ-20% מהלקוחות
* 20% מהקוד מכיל 80% מהטעויות
* 20% מהמוצרים מהווים 80% מהמכירות
כמובן שלא מדובר במדע מדויק, אלא בעיקרון, אך אנו נתקלים בלא מעט מקרים בהם הדבר אכן קרוב מאוד למציאות (גם אם המספרים קצת שונים), וכלל האצבע הנ"ל עוזר לנו בהפרדה בין עיקר לטפל.
העיקרון עוזר לנו להבין ומדגיש בפנינו את הסוגיה של מיקוד ובחירת המשימות שיביאו לאימפקט המשמעותי ביותר . הקטע המפתיע הוא שלרוב זה ייקח רק 20% מהזמן שלנו, ואת יתר ה-80% נשקיע במשימות שלעיתים הרבה פחות חשובות.
מה עכשיו?
אני מציע שננסה להתמקד ולהבין מהם הדברים העיקריים שאנו עושים (ה-20%) אשר מביאים ל-80% מהתוצאות הרצויות שלנו. כמו כן, מהם גזלני הזמן העיקריים שלנו שלוקחים את יתר הזמן (ה-80%) ומביאים רק ל-20% מהתוצאות הרצויות.
הבטחתי תרגיל מעשי, אז הנה הוא:
כתבו עכשיו על דף/באפליקציית המשימות שלכם 5 רעיונות לדברים שהייתם רוצים לעשות בתקופה הקרובה. כמובן שזה יכול להיות בחיים האישיים או בחיים המקצועיים. מתוך הרשימה, בחרו דבר אחד שלדעתכם יביא לאימפקט הגדול ביותר או לתחושת הסיפוק הגדולה ביותר ותתחילו איתו. בתקווה רבה, הדבר הזה יהווה את ה-20% שיביא להספק (או לפחות לתחושת ההספק) של 80%. אפשר גם לעשות את התרגיל הזה באופנים נוספים כמו ברמת רשימת המשימות היומית, השבועית ועוד.
יאללה, N-Zman!
נקודה לסיום – אם תסתכלו עכשיו שוב על הפוסט, איזו פסקה היוותה עבורכם את ה-20% ששווה 80% מתוכן הפוסט (יש לי איזה ניחוש… ), אשמח ממש שתכתבו לי בפרטי